Planując potrawy na Wielkanoc polecamy pamiętać o naszych wyrobach.
Mogą się bardzo wpasować na wielkanocnym stole.
Produkty kozie (m. in. sery farmerskie, twarogi czy bundze) jak i te z mleka krowiego (m. i
n. sery łemkowskie, śmietana i masło) dadzą Państwu wspaniały smak i jakość nieprzetworzonej żywności. Serwatka natomiast to bardzo specjalna rzecz.
Na Podkarpaciu od lat gotuje się wielkanocną zupę na serwatce tzw. SERWATCZANKĘ. Przepis podajemy poniżej.
SKŁADNIKI:
1,5 l kwaśniej serwatki (koziej lub krowiej)
0,5 l wywaru (warzywnego lub mięsno-wędzonkowego)
6 jaj na twardo
3 łyżki masła
6 łyżek świeżo utartego chrzanu
sól, pieprz
SPOSÓB WYKONANIA
Do garnka wlewamy serwatkę, wywar i dodajemy łyżkę tartego chrzanu, całość zagotowujemy. Doprawiamy masłem, gotujemy na małym ogniu. Z jaj na twardo oddzielamy żółtka, białka siekamy i dorzucamy do zupy. Żółtka przekładamy do miski, zalewamy 2–3 łyżkami wywaru, ucieramy na półpłynną masę i dolewamy do zupy. Całość mieszamy, doprawiamy pozostałym chrzanem, pieprzem i solą do smaku Podajemy w głębokich talerzach z kromkami wiejskiego chleba.
Smacznego ! Zapraszamy do składania zamówień!
Comments