top of page
Szukaj

SMACZNA WIELKANOC

Zdjęcie autora: sery od Maziejukówsery od Maziejuków

Planując potrawy na Wielkanoc polecamy pamiętać o naszych wyrobach.

Mogą się bardzo wpasować na wielkanocnym stole.


Produkty kozie (m. in. sery farmerskie, twarogi czy bundze) jak i te z mleka krowiego (m. i

n. sery łemkowskie, śmietana i masło) dadzą Państwu wspaniały smak i jakość nieprzetworzonej żywności. Serwatka natomiast to bardzo specjalna rzecz.

Na Podkarpaciu od lat gotuje się wielkanocną zupę na serwatce tzw. SERWATCZANKĘ. Przepis podajemy poniżej.




SKŁADNIKI:


1,5 l kwaśniej serwatki (koziej lub krowiej)

0,5 l wywaru (warzywnego lub mięsno-wędzonkowego)

6 jaj na twardo

3 łyżki masła

6 łyżek świeżo utartego chrzanu

sól, pieprz




SPOSÓB WYKONANIA

Do garnka wlewamy serwatkę, wywar i dodajemy łyżkę tartego chrzanu, całość zagotowujemy. Doprawiamy masłem, gotujemy na małym ogniu. Z jaj na twardo oddzielamy żółtka, białka siekamy i dorzucamy do zupy. Żółtka przekładamy do miski, zalewamy 2–3 łyżkami wywaru, ucieramy na półpłynną masę i dolewamy do zupy. Całość mieszamy, doprawiamy pozostałym chrzanem, pieprzem i solą do smaku Podajemy w głębokich talerzach z kromkami wiejskiego chleba.






Smacznego ! Zapraszamy do składania zamówień!

58 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page