Z radością informujemy, iż inwestycja w Rodzinnym Gospodarstwie Ekologicznym FIGA s.c. pod nazwą: Uszlachetnione produkty nabiałowe z ekologicznego mleka (jogurty, kefiry, sery dojrzewające) polegająca na rozbudowie powierzchni zakładu, zakupie nowych środków trwałych i WNiP mająca stworzyć nowoczesną infrastrukturę i uruchomić nowe technologie serowarskie w Mszanie k/o Dukli dobiega końca.
Inwestycja początkowa dzięki efektowi zachęty wykreuje innowacyjne produkty spożywcze z dodatkową funkcjonalnością przy zachowaniu prostych metod produkcji. Stworzenie zaplecza dojrzewalniczego dla serów szczepionych serwatką z pełni kontrolowalnym środowiskiem klimatu (temperatura, wilgotność) pozwoli na produkcję wyjątkowych serów dojrzałych (w różnym stopniu). Zakup nowoczesnego sprzętu produkcyjnego (kotły serowarskie, pasteryzator stoły, prasy, komora dojrzewalnicza, pompy itp.) i laboratoryjnego (analizatory jakości surowca) dedykowanego dla ekologicznych przetwórców żywności wysokiej jakości pozwoli na zwiększenie efektywności produkcji nowych wyrobów – poprzez utrzymanie najwyższej jakości w segmencie premium, zwiększenie wydajności i zmniejszenie pracochłonności przy produkcji np. sera dojrzewającego, kefirów czy jogurtów. Wprowadzone zmiany technologiczne (wyparka) wpłyną pozytywnie na unikalną jakość produkowanych surowców (serwatka z Beskidu Niskiego) i produktów przygotowanych z udziałem serwatki. Rozbudowa zakładu o nową przestrzeń produkcyjną wydzieloną specjalnie do realizacji celów projektu pozwoli na efektywną produkcję planowanych wyrobów, bez zakłócania procesów technologicznych i przyniesie efekt w postaci optymalizacji produkcji innowacyjnych produktów na bazie serwatki.
Zrealizowany projekt będzie spełniał standardy polityki horyzontalnej przy produkcji wyrobów mleczarskich.
Koszty kwalifikowalne projektu wynoszą: 2 879 000,00 zł. Dofinansowanie ze środków Funduszu Rozwoju Regionalnego: 2 015 300,00 zł. Wkład własny: 863 700,00 zł.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014 –2020.
Comments